[O2] Problem z tylnym zawieszeniem Octavia II FL, sprężyny

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yunior81
    RS
    • 2010
    • 1657
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez kazek103
    Podobnie jak ty mam TSI 1,8 i zdecydowałem się na sprężyny z końcówką 19, choć katalogowo powinno być 18, ale mam fabrycznego haka.
    Też zastanawiałem się nad HD, ale zazwyczaj sam podróżuję bez ładunku. Myślę że nie ma konieczności wymiany z przodu, tym bardziej że miałem dwie wymiany na gwarancji na twardsze i tylko tył

Moim zdaniem nie powinienes sie sugerowac tym ze masz hak i ze to bedzie mogło sie przyczynić do tego ze tył znów siądzie. Sprężyny lesjofors odbiegaja jakoscią od "ori" i to bardzo. Skoro podróżujesz zazwyczaj sam, to zastanów sie czy jest sens brać jeszcze twardsze spreżyny od tych zalecanych z koncówka 18. Moje już sie ułożyły a mam dodatkowo LPG, kolo zapasowe i pół baku PB a tył stoi w porównaniu do serii i tak wysoko.....

Komentarz

• kazek103
      Rider
      • 2012
      • 351

Czyli odbiegają jakością na + ? Chciałem trochę twardsze bo pomimo tego iż jeżdżę zazwyczaj sam to podczas wakacji na haku wieszam dwa rowery, podczas ostatniego wyjazdy tył tak siedział że na jakieś nierówności udało się przytrzeć hakiem o asfalt obciążenie szacowałem na ok 450 kg czyli ok 150 poniżej max i takie kwiatki.

Komentarz

• voytek
        Rider
        • 2010
        • 480
        • Octavia III (5E3)
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Według konfiguratora na stronie Lesjoforsa do Octavii sprężyną standardową na tył jest ta: 42 857 19, alternatywnie HD (końcówka 20)
        podczas ostatniego wyjazdy tył tak siedział że na jakieś nierówności udało się przytrzeć hakiem o asfalt obciążenie szacowałem na ok 450 kg czyli ok 150 poniżej max i takie kwiatki.
        Ale ten tył Ci tak siadł już po wymianie sprężyn na te z końcówką 19? Czy przed wymianą.
        Zamieszczone przez szkoda
        nie wiem czy mam większe doświadczenie, ale wymieniłbym tył i organoleptycznie stwierdził czy wymiana przodu jest potrzeba\konieczna.
        Ja stwierdziłem, że nie jest i dla mnie jest OK.
        szkoda - a które konkretnie założyłeś na tył - te z końcówką 19?

Powiem tak, cementu w bagażniku nie będę wozić, ale wyjazd z czterema osobami w środku plus bagaż tych czterech osób w bagażniku jak najbardziej się zdarza i tu mam pytanie, czy te z końcówką 19 będą wtedy wystarczające. Na co dzień w bagażniku koło zapasowe, jakieś zakupy, dziecko w foteliku na tylnej kanapie- czyli obciążenie niewielkie, więc nie wiem, czy jest sens pakować wzmocnione sprężyny HD, które są dedykowane do pracy pod zwiększonym obciążeniem.

Komentarz

• yunior81
          RS
          • 2010
          • 1657
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Czyli odbiegają jakością na + ?
          Oczywiście że tak. Jak chcesz mozesz sobie zobaczyć/sprawdzić jak to u mnie wygląda.

Komentarz

• voytek
            Rider
            • 2010
            • 480
            • Octavia III (5E3)
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

yunior81 masz te z końcówką 18 czy 19?

Komentarz

• yunior81
              RS
              • 2010
              • 1657
              • Octavia I (1U2)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez voytek
              yunior81 masz te z końcówką 18 czy 19?
              18

Komentarz

• honzahradek
                Classic
                • 2012
                • 9

witam chlopacy, zadam takie krotkie pytanie :?:
                Adamusek-ma Octavia 2 FL Combi 1,9 TDI i springi Lesjof.4285720 pomiar springow 327 mm, gruboscz 12,5 mm i waga 2,12 kg, samochodu niemierzyl. Pisal ze jest dobrze.

Jano - ma Octavia 2 FL Combi 1.9 TDI i springi Monroe SP3349 pomiar 370,98 mm, gruboscz 12,57 mm waga 2,47kg, samochod mierzyl 410 cm. Jest goot OK. VW kod - 1K0511115BM - jest to springa dla mocnej sily

som jesce springi:
                Lesjof.4295067 - pomiar 357 mm, gruboscz 12,5, waga 2,36 kg VW kod -1K0511115BL - pisane klasyczna springa
                Lesjof.4295083 - informacji nienalazlem, tylko springa dla mocnej sily.

Dla czego tak pisze u nas w czechach sie mowi o springach monroe ze niesom dobre, a tak szukam springi z lesjoforsu, punktulne rozmiarami jako monroe od Janka. A niechce wlozycz lesjof.4285720 a bycz nizej niz przod ktory mam 405 cm. uf

Dzienkuje jankowi za wyslane foto, super, tzymajsie. Niebijcie mnie za dlugoscz :roll:

Komentarz

• voytek
                  Rider
                  • 2010
                  • 480
                  • Octavia III (5E3)
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez yunior81
                  18
                  Jak wsiądą do tyłu dwie osoby plus jakiś bagaż to jest OK?

Komentarz

• yunior81
                    RS
                    • 2010
                    • 1657
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez yunior81
                    18
                    Jak wsiądą do tyłu dwie osoby plus jakiś bagaż to jest OK?
                    Wg mnie jest bardzo dobrze a najwazniejsze dla mnie jest to ze jak sie samochód rozładuje to tył auta stoi na odpowiedniej wysokości a nie jak wczesniej coraz nizej.
                    Jezeli masz czas mozemy sie spotkac i sam sobie zobaczysz/ocenisz jak to wyglada. Nie jest prosta sprawa dobrać odpowiednie sprezyny nieoryginalne aby zachować oryginalna charakterystyke całego zawieszenia - wiem co pisze bo z tyłu jezdzi u mnie juz 3 komplet sprezyn i prawdopodobnie to nie koniec.

Komentarz

• voytek
                      Rider
                      • 2010
                      • 480
                      • Octavia III (5E3)
                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Super, o to mi chodziło. Więc jeśli już coś sztywniejszego, to te z końcówką 19 (mam kombi). W HD (20) już widzę, że nie ma sensu się pakować.
                      Dzięki!

U mnie niestety czas na wymianę, bo na fabrycznych sprężynach tył siedzi 2 cm za nisko bez obciążenia, wystarczą dwie osoby z tyłu i tylne koła chowają się w nadkolach. Ale i tak z tego co widzę długo wytrzymały, bo całe 50 kkm :|

Komentarz

• kazek103
                        Rider
                        • 2012
                        • 351

Ale ten tył Ci tak siadł już po wymianie sprężyn na te z końcówką 19? Czy przed wymianą.

Tak siedział na oryginalnych BF, potem pierwsza wymiana na twardsze BG i klapa.
                        Druga wymiana również na BG jest lepiej ale mieści się w dolnej granicy czyli 380-385
                        jednak nie obciążyłem jeszcze zawieszenia tak jak w wakacje.
                        Obecnie w garażu czekają na wymianę polecane zamienniki z końcówką 19, gwarancję postanowiłem odpuścić bo te wymiany nie przyniosły zamierzonego skutku.

Komentarz

• voytek
                          Rider
                          • 2010
                          • 480
                          • Octavia III (5E3)
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

No jak zamontujesz to daj koniecznie znać jak się będą sprawować. Też mam combi i nawet analogiczny silnik, więc jestem ciekaw Twojej opinii.

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

ja kupiłem Lesjofors 1K0 511 115 DE, takie wsadziliśmy i nie wiem czy mają końcówkę 18 czy 19
                            rozumiem, ze chodzi Wam o ichniejszy numer :?:
                            saport techniczny baj DGW
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm
                            no i nie ma :-)

Komentarz

• voytek
                              Rider
                              • 2010
                              • 480
                              • Octavia III (5E3)
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

dokładnie tak

Komentarz

• endryu
                                RS
                                • 2006
                                • 3773
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Warte zastanowienia jest czy wymieniając oryginalne tylne sprężyny na LESJÖFORS nie będzie odpowiednie zastosowanie równoważnika z katalogu :?:
                                Bo jeżeli są odpowiedniej-dobrej jakości to czy wymieniając je brać te o nr wyższe
                                z LESJÖFORS-a :?:
                                O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                =================================================

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

dokładnie tak
                                  nie znam go
                                  trza by Maćka pytać...
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• kazek103
                                    Rider
                                    • 2012
                                    • 351

Maciek sprawdzał mi po nr vin, odpowiednikiem BF jest Lesjofors 42 857 18

Komentarz

• voytek
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 480
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

A odpowiednikiem BG jest Lesjofors 42 857 19
                                      Natomiast odpowiednikiem DE jest Lesjofors 4295072 i to są sprężyny do... VW Eosa, czyli w ogóle nie do Octavii jak się okazuje :idea:

Komentarz

• bezelex
                                        Drive
                                        • 2012
                                        • 58

A odpowiednikiem BG jest Lesjofors 42 857 19
                                        Natomiast odpowiednikiem DE jest Lesjofors 4295072 i to są sprężyny do... VW Eosa, czyli w ogóle nie do Octavii jak się okazuje :idea:
                                        Ale podobno się dobrze sprawują bo Eos cieżki jest a te sprężyny w Octavce jeszcze mają dużo w "zapasie"
                                        Profil O2 Tour'ek -> http://www.autocentrum.pl/awc/bezele...-octavia-2012/

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

nie, no
                                          a DE jest do Octavii :?:
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• endryu
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 3773
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

1K0 511 115 DE jest w etce do Octavii.
                                            Inne to: BC, BD, BE, BF, BG, BH, DF, BL, BM. W limuzynie i kombi.

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

no właśnie, więc ODPOWIEDNIK chyba też jest do Octavii, no nie?
                                              nawet jak dany producent nie ma akurat tego modelu wymienionego w zastosowaniach.
                                              strzelam że zawias w Eosie i O2 jest identyczny

[ Dodano: Pią 15 Mar, 13 19:27 ]
                                              swoją drogą jakoś dzisiaj mi się napatoczyły same titaniki po drodze do\z roboty, zabawnie to wygląda jak jedzie sam facet a dupa się ciągnie po ziemi :lol:

na dziurach między mostem grota a centrum olimpijskim nie wygląda to już tak zabawnie bo te samochody katapultują się w kosmos, ciekaw jestem kiedy ktoś będzie miał jakiś wypadek z powodu niesprawnego zawieszenia i co wtedy Skoda nasza kochana wymyśli za tłumaczenie :?
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 6626
                                                • Volkswagen
                                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

odpowiednikiem DE jest Lesjofors 4295072 i to są sprężyny do... VW Eosa, czyli w ogóle nie do Octavii jak się okazuje
                                                hmmm a czy przypadkiem 1K0 511 115 DE - 1x biała, 3x pomarańczowa, 1x brązowy - to nie LESJÖFORS HD 4285720 ?

Pytam (przeczytałem cały wątek) bo chcę zmienić sprężyny ze względu na planowany wyjazd na wakacje z dużym obciążeniem :roll:
                                                Czy można dostać sprężyny LESJÖFORS lub innej polecanej marki bardziej twarde niż DE ...jeżeli tak to które byście wybrali?

Znalazłem LESJOFORS 4295067 czy ta sprężyna podejdzie? Bo jest od Tourana z oznaczeniem
                                                • VW: 1K0511115BL
                                                • VW: 1K0511115BK
                                                • VW: 1K0511115BM
                                                PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• endryu
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 3773
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

PAOLO ESCO, a jakie masz fabryczne sprężyny i jaka odległość-wysokość :?:U mnie były fabryczne ...BE i w cztery osoby + bagażnik ubity na full i trochę siedziało w wycieczce do HR. :szeroki_usmiech
                                                  Ale nigdzie nie zahaczyłem i auto prowadziło się stabilnie.
                                                  Wyglądało to jak na fotce cykniętej z kabiny drugiego auta.
                                                  ...BL i ...BM powinny pasować p&p bo są w etce dla Octavii.
                                                  Załączone pliki

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 6626
                                                    • Volkswagen
                                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez endryu
                                                    jakie masz fabryczne sprężyny i jaka odległość-wysokość
                                                    nie mam pojecia ale jak wsiądzie 5 osób to kumpel mi mówił ostatnio że tył siedzi nisko. N trasie do Włoch też nie maiłem problemu z zawieszeniem ale nie lubię jak samochód wygląda jak łódź motorowa z zadartym przodem...
                                                    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

Pracuję...